IR BastuFördelarna att använda infraröd bastu jämfört med en traditionell bastu är många.

Förbättrad hjärtkärlkondition

Bastun är konditionsförbättrande för hjärta & kärl. Medicinsk forskning bekräftar att den ansträngningen som det är för kroppen att kyla av sig motsvarar den ansträngning som belastar hjärta och kärl vid vanlig motionsutövning. Ett lämpligt alternativ för personer med begränsad rörlighet som inte kan utöva fysisk aktivitet men ändå önskar bibehålla en god kondition. Personer med högt blodtryck badar bastu utan risk i en temperatur mellan 40 - 50 C. Högt blodtryck: regelbunden användning kan även hjälpa till att sänka blodtrycket (ref Infrared Therapy by Dr. Yamajaki.) Lågt blodtryck: Infrabastu kan även träna kroppen att höja blodtrycket.

Rensar ut gifter ur kroppen

Ett ord som har blivit allt vanligare med åren. Men olika former av avgiftning har funnits i alla tider även om det inte har kallats för detox.

Finländarna och turkarna har sina traditioner med bastubad, indianerna har sina svetthyddor. Indierna har AyurVeda som innefattar örtblandningar, ångbad, oljemassage, tungskrapning och tarmrensning. I de kinesiska taoistskrifterna kan man läsa om upprepad fasta från 3 till 14 dagar som leder till ett längre liv. Grekerna har använt sig av ört- och vattenbad, medan tibetanerna i många hundra år har nyttjat meditation och massage till utrensning av kroppen. Åderlåtning och användande av blodiglar som suger blod var populärt under lång tid i Europa. Diverse former av avgiftning har utövats världen över i flera tusen år.

Det stora intresset för avgiftning historiskt genom åren grundar sig troligen i en kombination av en upplevd känsla av välbefinnande vid avgiftningen men även oro för diverse sjukdomar då läkarvetenskapen inte var så utvecklad som i modern tid och man ville försäkra sig om fortsatt god hälsa.

I dag har vi har vi en mycket bra medicinsk kompetens för att tillgodose god hälsa hos befolkningen. Men nu ser vår miljö mycket annorlunda ut, det räcker att gå 60 år tillbaka i tiden då producerades mycket få kemikalier. Världens samlade kemikalieproduktion har ökat från sju millioner ton årligen år 1950 till ca 400 miljoner ton år 2005. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) beräknar att värdet av den globala kemikalietillverkningen kommer att öka med 85 % mellan 1995 och 2020. I dag finns mer än 100 000 fabrikstillverkade kemikalier i dagligt bruk över världen. Mer än 30 000 kemiska ämnen finns på marknaden inom EU. AV dessa har endast 5 000 testats och bedömts vad gäller deras effekter på hälsan och miljön. Övriga ämnen finns det ingen kunskap om.

Förbättrad kondition med infraröd bastu?

Bastun är konditionsförbättrande för hjärta och kärl. Medicinsk forskning bekräftar att den ansträngningen som det är för kroppen att kyla av sig motsvarar den ansträngning som belastar hjärta och kärl vid vanlig motionsutövning. Ett lämpligt alternativ för personer med begränsad rörlighet som inte kan utöva fysisk aktivitet men ändå önskar bibehålla en god kondition. Personer med högt blodtryck badar bastu utan risk i en temperatur mellan 40 - 50 C. Högt blodtryck: regelbunden användning kan även hjälpa till att sänka blodtrycket (ref Infrared Therapy by Dr. Yamajaki.) Lågt blodtryck: Infrabastu kan även träna kroppen att höja blodtrycket.

Källa: www.luxway.se

Föroreningar och kemikalier finns överallt

Utvecklig av miljön och vår kost gör att det är omöjligt att undvika en exponering av gifter och föroreningar. Dagens livsmedel är till stor del processade genom modifiering, raffinerade eller härdade med lägre näringsinnehåll som följd. Maten innehåller transfetter, tillsatser, bekämpningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Mycket av det vi dricker och äter kommer i plastbehållare av något slag, vilket innebär att vi ständigt utsätts för ftalater (mjukgörande ämne i plaster)

Att det finns föroreningar i luften i form av avgaser är nog allmänt känt. Alla har vi nog känt lukten av något "nytt" som inredningen i en bil, väska, skor, möbel - en lukt som för med sig kemikalier in i lungorna. Utöver luften och maten finns det farliga kemikalier i det flesta produkter vi omger oss med. Några exempel är hudvårdsprodukter, kläder, kosmetika, målarfärg, plastartiklar, rengöringsprodukter, trycksvärta, tvättmedel mm listan kan göras lång. Fabrikstillverkade kemikalier finns i nästan allting vi använder.

Kaloriförbränning

Vid bad i en infraröd bastu, försöker kroppen på flera sätt att kyla av sig som en reaktion på den djupa uppvärmningen. Detta genererar ökad hjärtverksamhet i såväl frekvens som volym.
Den metaboliska processen (ämnesomsättningen) ökar och blodkärlen vidgas för att enklare föra fram det uppvärmda blodet från kroppens inre ut mot huden.Värmen förs över till svett som avdunstar via huden. Denna process att kyla kroppen skapar likartade hjärtkärl fördelar som vid workout. Användandet av långvågig infrabastu har beskrivits som en form av passiv träning. I en Luxway infrabastu genereras två till 3 gånger så mycket svett som vid ett traditionellt bastubad.
För att producera 1 gram svett krävs 0,568 kcal. Ett Luxway infrabastubad på 30 min motsvarar i genomsnitt en förbränning på ca 600kcal.
Detta varierar utifrån kroppens kondition i värme dvs hur mycket svett kroppen kan producera.
Man svettas enkelt av sig 500gram vilket motsvarar 300kcal men för en person med högre svett-produktion kan komma upp i en förbränning om 800kcal.
En jämförelse; En person på 70 kilo förbränner normalt efter 30 minuter efter följande aktiviteter

Infraröd bastu är bra för värk och leder

Kroppen värms upp direkt av strålningsvärmen inte genom varmluft. Värmen tränger upp till 3 gånger så djupt in i kroppen som vid traditionell bastu. Värmen når ca 4,5 cm in i vävnader och leder och är mycket effektivt för att mjuka upp spända och ömma muskler samt lindrar stelhet och värk. Muskelkramper har länge observerats minska genom användande av värme. Underliggande orsaker till besvären kan vara skelett- led- eller neuro-patologiska problem. Infraröd bastu har visat sig vara effektivt vid-

. Muskelbesvär stelhet, värk samt muskelkramp.
Stela leder kroniska ledsjukdomar reumatismartrit

. Stelhet i axlar och nacke
Whiplash (pisksnärtskada)
Kalla händer och fötter
Uppvärmning inför fysisk aktivitet

Lindrar hudbesvär

Den ökade blodcirkulationen och den djupa reningen i huden skapar en vitalitet och lyster i huden. Torr & hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och detta verkar positivt på acne. Infrabastu kan förbättra och minska besvären med eksem och psoriasis samt verka uppmjukande på ärrvävnad och även smärtlindrande på ärrvävnad efter brännskada.

Infraröd bastu ger en ökad blodcirkulation i huden vilket är avgörande för en vacker hy. En inre glöd skapas då lagrade orenheter rensas ut på en djup nivå och ger en förbättrad spänst och elasticitet i huden. Celluliter är en gelé liknande substans av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden.

Den kraftiga svettning som uppstår vid ett infrabastubad hjälper till att rensa ut dessa ansamlingar från kroppen.

Anti- age

Anti - age innebär mer än att bara minska åldrandet på huden. Det innebär alltifrån ett hälsosamt hjärtkärlsystem till bra syresättning i blodet. Dock reflekterar vi oftast efter synliga termer som hudkvalité och rynkor. Infrabastuns positiva effekter med anti-age är bland annat:

Ökad blodcirkulation i kroppen ger en vacker skimrande hud.

Gör huden fastare, förbättrar elasticiteten och färgen.

Det ger en friskare hud när döda celler avlägsnas, öppnas och rengör.

Huden blir mjuk och len

Öppna sår läker snabbare och medför mindre ärrbildning

Reducerar celluliter

Hjälper och stärker immunförsvaret

Kroppen bekämpar naturligt infektioner genom att höja kroppstemperaturen vid feber. De långvågiga infraröda strålarna som en infraröd bastu genererar en förhöjning av kroppens temperatur. Detta hjälper till att snabbare bli fri från infektioner och ökar antalet leukocyter (Vita blodkroppar) i blodet och stärker därmed immunförsvaret.

Virus och bakterier tolererar värme dåligt (ref PH.D Susan Smith Jones).

De långvågiga infraröda strålarna från en infraröd bastu hjälper till att minska svullnader och inflammationer genom att förbättra lymfflödet.

Huden är kroppens största avgiftningsorgan. Den har en stor yta och kroppen använder svettning som ett sätt att avlägsna slaggprodukter effektivt.

Den infraröda värmebehandling man får vid ett bastubad med infraröd värme är gynnsam för lungorna samt andra organ såsom levern och njurarna.

Infrabastu ger avkoppling i vardagen

Den komfortabla värmen en infraröd bastu avger har goda effekter på stress och utmattning. En halvtimme om dagen har visat sig ha långsiktiga positiva hälsoeffekter.

Den djupa uppvärmningen av musklerna i en kombination med avkopplande favoritmusik i högtalarna för kroppen in i ett avslappnat tillstånd som upplevs som välbefinnande och stärkande. Infraröd värme har visat sig ha mycket goda effekter vid sömnsvårigheter.

Kontraindikationer för infrabastu

Självklart skall inte infraröd bastu användas för att bota eller behandla ett sjukdomstillstånd.

Om du är diagnostiserad med en viss sjukdom eller använder receptbelagda läkemedel kontakta din läkare för att kontrollera att dina läkemedel el din sjukdom inte påverkas negativt av ökad kroppstemperatur, blodcirkulation eller ökad svettning.

En akut ledskada bör inte värmebehandlas med infraröd bastu under de första 48 timmarna eller till dess att värme stegringen och svullnaden i leden har avtagit. En kroniskt svullen och varm led reagerar endast mycket svagt eller inte alls på värmebehandling.
Vid akut pågående infektion i tand, led eller hud skall inte värmebehandling utföras. Vid graviditet bör inte infrabastu användas som följd av att det kan innebära obehag vi ökad kroppstemperatur och blodcirkulation.

Vid implantat såsom höftled, knäled, plattor, skruvar, cerclage och märgspikar blir de ej uppvärmda av de långvågiga infraröda strålarna och påverkas inte av infrabastu. Om du är osäker bör du konsultera med din läkare. Upplevs smärta nära ett implantat i samband med infraröd bastu skall användandet naturligtvis avbrytas. Implantat av Silicon såsom näsa eller öron ersättningar samt bröst absorberar de infraröda strålarna. Silicon smälter dock först vid 200 grader C (infrabastun värmer mellan 40 - 60 grader C) Infrabastu innebär ingen skada eller något ogynnsamt för dessa implantat konsultera dock med din läkare eller representant för tillverkaren av implantatet om osäkerhet finns.

Användande av infraröd bastu skall enbart normalt medföra en behaglig känsla skulle du uppleva smärta eller att något tillstånd förvärras av användandet av infrabastu skall du avbryta. Infra bastu är vid denna tidpunkt inte lämplig för dig.


Källa: www.luxway.se